Skip to main content
Het mandje is leeg

GIDSEN 1815
UW GELEID BEZOEK : EEN UNIEKE ERVARING!

Een aangepaste omkadering werd op punt gesteld voor groepen of individuele bezoekers, die een bijzondere aandacht vereisen.

Wij beschikken over gidsen die het ritme van de bezoekers ter harte nemen, de rondleiding aan hen aanpassen, tijdens de verplaatsingen over hun veiligheid waken en hen met de vereiste zorgen, vriendelijkheid en geduld begeleiden.

Bezoekers met beperkte mobiliteit

Het Memoriaal van Waterloo 1815 is toegankelijk voor bezoekers met een beperkte mobiliteit (Uitgezonderd de trappen op de Leeuwenheuvel en in het Panorama).

De Hougoumonthoeve, de Sint-Jansberghoeve en de Caillouhoeve (Laatste Hoofdkwartier van Napoleon) zijn toegankelijk voor bezoekers met een beperkte mobiliteit, maar sommige plaatsen bevatten hobbelige oude kasseistenen.

Het Wellingtonmuseum is heden nog niet toegankelijk voor bezoekers met een beperkte mobiliteit.

Blinden en slechtzienden

In samenwerking met en de hulp van de vereniging « Les Amis des Aveugles » (De vrienden van de Blinden) in Glin, hebben de Gidsen 1815 in Waterloo een aangepaste rondleiding uitgewerkt, op basis van onze rondleiding in het memoriaal van Waterloo 1815 (zie de details hier). Deze rondleiding werd volledig herwerkt om maximaal te voldoen aan de noden voor het vermaak en de interesse van bezoekers met een visuele beperking, door een nauwkeurigere beschrijving van de plaatsen, een voortdurende oriëntatie en een multisensoriële benadering.

Het bezoek verloopt in 4 stappen.

Het welkomstwoord bevat een samenvatting van de Europese geschiedenis onder Napoleon, waarin de oorzaak van de Slag wordt verduidelijkt en de reden waarom ze in België plaatsvond. Tevens wordt een eerste overzicht van de site geschetst.

De slechtzienden kunnen vervolgens een tiental voorwerpen betasten, die enkele aspecten van de Slag onthullen: het personage van Napoleon, de Leeuw, enkele wapens, uniformen en een maquette van het slagveld, de paden, de boerderijen en het reliëf van het terrein, zodat zij het algemeen kader van de actie begrijpen.

Dan kunnen zij de Leeuwenheuvel ontdekken (226 treden), waar zij door middel van een levendig verhaal de voornaamste fazen van de Slag beleven.  

Dit verhaal vindt een vervolg in het Panorama, dat hen in detail zal beschreven worden, onder het krijgsgebulder.

Andere bezoekers die een aangepast bezoek vereisen

Met elke beperking, meestal « handicap » genoemd, zal de gids rekening houden om de bezoeker een aangenaam en leerrijk bezoek te bieden, in functie van de interesses, in een ontspannen en goed geluimd humeur. .


WIJ STAAN U GRAAG bij VOOR ALLE INLICHTINGEN, Advies voor specifieke wensen, OPSTELLEN VAN EEN BESTEK OF BEGELEIDING BIJ HET ORGANISEREN VAN UW BEZOEK