Skip to main content
Het mandje is leeg

GIDSEN 1815
UW GELEID BEZOEK : INLEIDING VOOR DE ALLERJONGSTEN TOT DE GESCHIEDENIS

Aan scholen en groepen met kinderen van het lager onderwijs wordt bijzondere aandacht besteed.
De gebeurtenissen worden in de context en de leefwereld van weleer geplaatst (verplaatsingen, communicatie, bevoorrading, kledij...).
In een aangepast taalgebruik zullen de oorzaken en de details van deze Slag aan bod komen, alsook de menselijke aspecten van de veldslag.

In de huidige tijd waarin de jeugd in een virtuele wereld en ver van de realiteit hevige gevechten op het beeldscherm speelt, lijkt het ons belangrijk om hen de werkelijke gruwel van een veldslag te laten begrijpen en doen inzien dat er andere opties bestaan dan oorlog en vechten om elk conflict op te lossen

Voorbereiding van het bezoek

De jongeren worden op gelijkaardige wijze ontvangen, of ze voorbereid zijn geweest of niet. Een beknopte voorbereiding kan hen echter helpen om op enkele basisvragen tijdens de rondleiding te antwoorden, wat een bijkomende bron van motivatie en vermaak zal betekenen, zowel voor hen als voor de leerkrachten en de gidsen.

 

Aan de leerkrachten van 9-12 jarigen, die een voorbereiding van het bezoek willen uitwerken, stellen wij de geschiedenis ter beschikking van de fictieve Franse soldaat Barnabé, die aan de gevechten tijdens de Slag bij Waterloo deelnam. Deze tekst kan gratis gedownload worden: L’histoire de Barnabé, soldat français dans la Grande Armée, alsook een praktische uitleg over de leefomstandigheden van een soldaat in 1815.

Op het terrein

Schoolgroepen genieten van speciale toegangsprijzen en er zijn plaatsen voorzien voor ontspanning en maaltijden. Op de site van het Memoriaal van Waterloo1815 wordt animatie aangeboden. Voor grote groepen gelieve u in te lichten en afspraak te maken met het Memoriaal van Waterloo 1815. ( (http://waterloo1815.be/)